Main menu

  • Lafayette Park
  • Lafayette Park
  • Lafayette Park
  • Lafayette Park
  • Lafayette Park
  • Lafayette Park

Lafayette Park

Lafayette Park extends four full city blocks in the Pacific Heights neighborhood with views of Twin Peaks and Alcatraz. While the existing site offered stunning views and extensive paths, the park features were limited. Our goal was not only to renovate the basic infrastructure, but also expand park amenities to provide greater public use and enjoyment.

The new park, designed by Public Works, includes an accessible path to unite major program areas. It starts at the children’s playground, picnic and restroom areas, rises to a seating area with views toward Twin Peaks, then winds toward two tennis courts and a dog play area, and culminates in a meadow with an amphitheater space. At the summit of the park with a view of Alcatraz and the San Francisco Bay, there is a new picnic area and a nestled maintenance building.

An additional goal of the Lafayette Park project was to reduce lawn and introduce new plantings and habitat. The design, in combination with a new irrigation system, reduced water use and met new water conservation guidelines.

Rec Centers & Playgrounds
STATUS Completed
Location
Gough St. & Washington St
District
Completion Date November 2014
Budget
$10 million
Client
San Francisco Recreation and Park